scroll top Go to Top

Δελτίο Τύπου: «Πλήθος κόσμου στην κοπή πίτας του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας»

κοπή

Με την ευχή το «2024 να είναι μια δημιουργική χρονιά για όλους», η Πρόεδρος του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, κα. Χριστίνα Τσιλιγκίρη, πραγματοποίησε την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Σταδίου, παρουσία του Αν. Υπουργού Αθλητισμού, κ. Ιωάννη Βρούτση.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Τραγάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Σταυρούλα Αντωνάκου, η Αντιπεριφερειάρχης Αττικής για θέματα Αθλητισμού, Βασιλική Μιλλούση, η Αντιδήμαρχος Πειραιά Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Βαγγέλης Λιόλιος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης Γιώργος Καραμπέτσος, ο δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη Κώστας Μαραγκάκης, ο Γενικός Αρχηγός της ΚΑΕ Ολυμπιακός Νίκος Λεπενιώτης, ο Γενικός Αρχηγός του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, Γρηγόρης Νάκος, καθώς επίσης και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.

Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού, κ. Βρούτσης, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή πριν από μερικές ημέρες, στο γεγονός ότι από εδώ και πέρα θα υπάρχει αύξηση της τακτικής επιχορήγησης των αθλητικών κέντρων της χώρας, και συγκεκριμένα για το ΣΕΦ, τόνισε ότι αυτή θα είναι της τάξεως των δύο εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, ενώ μίλησε και για την νέα πρωτοποριακή εφαρμογή του E-Kouros που έρχεται το αμέσως επόμενο διάστημα. Τέλος αναφέρθηκε στην ψηφιακή καταγραφή του συνόλου του αθλητισμού της χώρας που έχει ξεκινήσει ήδη να πραγματοποιείται.

Η κ. Τσιλιγκίρη, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού της, ευχαρίστησε θερμά όλους τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους υπογραμμίζοντας ότι «Σας καλωσορίζω στην εκδήλωση κοπής πίτας του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, όπου φέτος έχουμε τη χαρά να βρίσκεται μαζί μας και τον Αν. Υπουργό Αθλητισμού, κ. Βρούτση. Πάντοτε, η κοπή της πίτας αποτελεί ευκαιρία αναστοχασμού και αξιολόγησης των όσων έγιναν την προηγούμενη χρονιά, καθώς βλέπεται ο χρόνος συχνά είναι πυκνός και δεν επιτρέπει τέτοιου είδους διαλείμματα».

Στη συνέχεια η κ. Τσιλιγκίρη, συνόψισε την πλούσια δράση του Σταδίου και των εργαζομένων τους: «αισίως, φέτος διανύουμε τον 5ο χρόνο της παρούσας Διοίκησης και Διεύθυνσης, αφορμή η οποία προσφέρεται για να ευχαριστήσω προσωπικά και τον καθένα από όσους βρίσκονται στην αίθουσα από το Δ.Σ. και φυσικά τους Διευθυντές Κουτσογιάννη και Μπαρδάκα για τις θυσίες που έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «είχαμε θέση εξαρχής τον στόχο το Στάδιο μας να αλλάξει, να αναπτύξει μια πολιτική εξωστρέφειας, να προσελκύσει επενδύσεις, να αποκτήσει μια οικονομική αυτάρκεια που θα ζήλευαν άλλοι αθλητικοί οργανισμοί. Σήμερα, το ΣΕΦ έχει καταφέρει να αξιοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα 500 στρέμματα γης που το περιβάλλουν. Συνεχώς, νέες επιχειρήσεις επιλέγουν το Στάδιο για να κάνουν το ξεκίνημα τους. Παράλληλα, και εμείς φροντίζουμε να το κάνουμε ιδιαίτερα φιλικό και προσιτό για αθλητές και διερχομένους. Έχοντας ενταχθεί στην ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, έχοντας δώσει τα χέρια με τον Δήμο Πειραιά για την ακτή Δηλαβέρη, πραγματοποιώντας καθημερινά βελτιωτικές εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο, δίνοντας μάχη απέναντι σε φερτά υλικά».

«Αλλά μιλάμε για ένα Στάδιο που έχει βάλει ψηλά και τον πήχη για τον εαυτό του. Με το να συμμετέχει σε μεγάλες εκθέσεις όπως η ΔΕΘ και να αναπτύσσει δραστηριότητα δε θυμίζει σε τίποτα την εικόνα του Δημοσίου που πολλοί από εσάς έχετε στο άκουσμα της λέξης. Με το να αποτελεί πόλο έλξης εκδηλώσεων και καρδιά των αθλητικών γεγονότων, εκπληρώνει την υποχρέωση του προς όσους το έχουν απλά στο μυαλό ως γήπεδο. Αλλά και με το να φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ και σύντομα τα νέα ΚΕΠΑ, εκπληρώνει την υποχρέωση του προς την Πολιτεία με κοινωνικό πρόσημο. Αυτό είναι το ΣΕΦ που μας αξίζει και θα συνεχίσουμε να έχουμε», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Ο χαιρετισμός της κας. Τσιλιγκίρη:

Αξιότιμε κε. Υπουργέ,

Αξιότιμοι Βουλευτές

Αξιότιμοι Δήμαρχοι,

Αγαπητοί εργαζόμενοι του Σταδίου,

Κυρίες και Κύριοι,

Σας καλωσορίζω στην εκδήλωση κοπής πίτας του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, όπου φέτος έχουμε τη χαρά να βρίσκεται μαζί μας o Υπουργός Αθλητισμού, κ. Βρούτση.

Πάντοτε, η κοπή της πίτας αποτελεί ευκαιρία αναστοχασμού και αξιολόγησης των όσων έγιναν την προηγούμενη χρονιά, καθώς βλέπεται ο χρόνος συχνά είναι πυκνός και δεν επιτρέπει τέτοιου είδους διαλείμματα.

Αισίως, φέτος διανύουμε τον 5ο χρόνο της παρούσας Διοίκησης και Διεύθυνσης, αφορμή η οποία προσφέρεται για να ευχαριστήσω προσωπικά και τον καθένα από όσους βρίσκονται στην αίθουσα από το Δ.Σ. και φυσικά τους Διευθυντές Κουτσογιάννη και Μπαρδάκα για τις θυσίες που έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια.

Το ΣΕΦ μέσα σε αυτά τα χρόνια, ωρίμασε, άλλαξε, ανέπτυξε την ιδιότητα του ανθεκτικού απέναντι σε δυσμένειες και έκτακτες καταστάσεις. Γιατί, η δική μας δουλειά είναι όχι μόνο η διαχείριση της καθημερινότητας, αλλά και να προετοιμάζουμε το αύριο του Σταδίου.

Είχαμε θέση εξαρχής τον στόχο το Στάδιο μας να αλλάξει, να αναπτύξει μια πολιτική εξωστρέφειας, να προσελκύσει επενδύσεις, να αποκτήσει μια οικονομική αυτάρκεια που θα ζήλευαν άλλοι αθλητικοί οργανισμοί.

Σήμερα, το ΣΕΦ έχει καταφέρει να αξιοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα 500 στρέμματα γης που το περιβάλλουν. Συνεχώς, νέες επιχειρήσεις επιλέγουν το Στάδιο για να κάνουν το ξεκίνημα τους. Παράλληλα, και εμείς φροντίζουμε να το κάνουμε ιδιαίτερα φιλικό και προσιτό για αθλητές και διερχομένους. Έχοντας ενταχθεί στην ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, έχοντας δώσει τα χέρια με τον Δήμο Πειραιά για την ακτή Δηλαβέρη, πραγματοποιώντας καθημερινά βελτιωτικές εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο, δίνοντας μάχη απέναντι σε φερτά υλικά. Παράλληλα, αυτονόητο για αυτή την διοίκηση, ίσως όχι και τόσο για τις προηγούμενες, αλλά δεν μένουμε στην κριτική του παρελθόντος, είναι η αγαστή συνεργάσια με την ΚΑΕ Ολυμπιακός. Και γι ανά μιλήσω με αποδείξεις τι σημαίνει αυτό, σημαίνει  έργα αναβάθμισης της κεντρικής αρένας τα οποία έχουν γίνει από την ΚΑΕ Ολυμπιακός σε συνεργασία με το ΣΕΦ. Τέτοια είναι, η τοποθέτηση ενός από τα πιο σύγχρονα CUBE matrix προβολής από την οροφή του σταδίου, εφάμιλλο με αυτά των γηπέδων nba,  η πλήρης ανακατασκευή της vip θύρας, η δημιουργία του νέου σύγχρονου vip lounge, η αναμόρφωση αισθητικά της κεντρικής αρένας, ανακατασκευή νέων 4 νέων αποδυτηρίων, δημιουργία νέας αίθουσας τύπου κ.α. Γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι η καλή συνεργασία με τους ενοικιαστές προσφέρει βιωσιμότητα και ανάπτυξη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Και αξίζουν τα θερμότερα συγχαρητήρια για αυτό στους εργαζομένους του Σταδίου μας που με περίσσιο φιλότιμο καθημερινά φροντίζουν την εικόνα του.

Αλλά μιλάμε για ένα Στάδιο που έχει βάλει ψηλά και τον πήχη για τον εαυτό του. Με το να συμμετέχει σε μεγάλες εκθέσεις όπως η ΔΕΘ και να αναπτύσσει δραστηριότητα ανταγωνιστική στο στο κομμάτι των εκθεσιακών, συναυλιακών και συνεδριακών δραστηριοτήτων, αποτέλεσμα αυτού να μη θυμίζει σε τίποτα την εικόνα του Δημοσίου που πολλοί από εσάς έχετε στο άκουσμα της λέξης. Με το να αποτελεί πόλο έλξης εκδηλώσεων και καρδιά των αθλητικών γεγονότων, εκπληρώνει την καταστατική του υποχρέωση αλλά και την υποχρέωση του προς όσους το έχουν απλά στο μυαλό ως γήπεδο. Αλλά και με το να φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ και σύντομα τα νέα ΚΕΠΑ, εκπληρώνει την υποχρέωση του προς την Πολιτεία με κοινωνικό πρόσημο.

Αυτό είναι το ΣΕΦ που μας αξίζει και θα συνεχίσουμε να έχουμε.

Παράλληλα, θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό, γιατί φέτος το Στάδιο μας θα έχει την δυνατότητα να αξιοποιήσει αυξημένη κατά 2 εκ. ευρώ τακτική επιχορήγηση. Αλλά δεν θα είναι μόνο για φέτος, θα πλέον για όλα τα έτη, διότι είναι αύξηση κατά σχεδόν 70% της τακτικής επιχορήγηση και ότι έκτακτης, γεγονός πρωτόγνωρο στα αθλητικά δρώμενα και τουλάχιστον από την δική μου εμπειρία, στην διαχείριση αθλητικών εγκαταστάσεων ίσως και μοναδική στα χρονικά!

Με την αύξηση αυτή, πλέον θα μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα, για να αποκαταστήσουμε την αίγλη του Σταδίου. Ο υπουργός έχει μιλήσει ξεκάθαρα για τους πυλώνες που πρέπει να επικεντρωθούμε, ασφάλεια , προσβασιμότητα………

Αλλά και να μπορέσουμε να επιδιορθώσουμε πράγματα τα οποία χρειάζονται. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα γήπεδο το οποίο φτιάχτηκε την δεκαετία του 80 και από τότε δέρνει έχει γίνει καμία συντήρηση!

Μη ξεχνάμε ότι φέτος θα φιλοξενήσουμε τους αγώνες της Εθνικής Μπάσκετ, το Προολυμπιακό Τουρνουά, αλλά και το Ευρωμπάσκετ γυναικών το καλοκαίρι του 2025. Διοργανώσεις, από τις οποίες θα τραφεί η ψυχή του ελληνικού αθλητισμού και θα αναδειχθεί το μπάσκετ ξανά το μπάσκετ ως το πλέον λαϊκό και μαζικό άθλημα

Σε αυτή τη διαδρομή, βρεθήκαμε και θα βρεθούμε  απέναντι με βαρίδια από τα οποία καταφέραμε να απαγκιστρωθούμε γρήγορα είτε θα απαγκιστρωθούμε σύντομα. Τόσο απ’ αυτά που έρχονταν από παλαιότερες εποχές κακοδιαχείρισης, όσο και απ’ όσα δημιούργησε ο COVID-19.

Με την άνεση που πηγάζει από όσους μας υποστηρίζουν. Σωματεία, ομοσπονδίες, επιχειρήσεις, διοργανωτές εκθέσεων  και ενοικιαστές. Με όλους αυτούς θα πάμε το ΣΕΦ μπροστά. Έχοντας ως προμετωπίδα μια διεύθυνση ανάπτυξης, σχεδιασμένη εκ νέου, ώστε να το ΣΕΦ να φτάσει σε επίπεδα αύξησης ιδίων εςσόδων κάθε χρόνο αυξημένα , αν γίνεται, 50%

Κλείνοντας, θέλω να κόψω το κομμάτι μου στους εργαζομένους ή όπως μου αρέσει να λέω στην ραχοκοκαλιά του Σταδίου μας. Καλή χρονιά να έχουμε με δύναμη και κουράγιο για τις προκλήσεις που μας περιμένουν.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Ο χαιρετισμός του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, κ. Ιωάννη Βρούτση:

«Κυρία πρόεδρε, φίλη Χριστίνα, φίλε Κώστα, πρόεδρε των εργαζομένων. Αγαπητοί συνάδελφοι, κύριε πρόεδρε Τραγάκη, κύριε Γενικέ Γραμματέα, κύριοι πρόεδροι ομοσπονδιών, κύριε Πρύτανη, κυρία πρόεδρε του ΟΑΚΑ, κύριε περιφερειάρχα, κύρια αντιδήμαρχε αθλητισμού, εργαζόμενοι και εργαζόμενες, συγνώμη σε όλους όσους παραλείπω.

Σήμερα ήμαστε όλοι εδώ, σε μια ωραία στιγμή, για το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Και για μένα αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, πραγματικά ιδιαίτερη μιας και είναι η πρώτη φορά που παρευρίσκομαι σε τέτοια γιορτή στο ΣΕΦ, σε αυτό το στολίδι του αθλητισμού, στην κυψέλη του αθλητισμού της χώρας μας.

Ένα στάδιο το οποίο έχει γράψει ιστορία στον αθλητισμό μας, προβλέπετε να γράψει και στις επόμενες γενιές επίσης ιστορία. Θα ανασηκώσουμε τον αθλητισμό ακόμα ψηλότερα. Είναι για μένα μεγάλη τιμή που είμαι σήμερα εδώ, σε αυτή την παραδοσιακή γιορτή της κοπής της βασιλόπιτας. Σε αυτή την παραδοσιακή, ορθόδοξη, χριστιανική γιορτή που την τηρούμε απαραίκλητα, ώστε να καταθέτουμε σκέψεις, εν είδη απολογισμού, αλλά και σκέψεις εν είδη προβλέψεων, σκέψεων, κατευθύνσεων και στρατηγικών για το μέλλον.

Ξεκινάω με μερικές παρατηρήσεις προς τους εργαζομένους, που είναι όχι απλώς η καρδιά αλλά η ψυχή του Σταδίου. Είναι αυτοί που το κρατούν ζωντανό, αυτοί που το διατηρούν ψηλά τα σημεία του αθλητισμού και της λειτουργικότητας του κάθε αθλητικού κέντρου.

Γι αυτόν λοιπόν τον κόσμο θέλω να πω, και ο αθλητισμός στη χώρα μας με απόφαση του πρωθυπουργού ανέβηκε ένα σκαλοπάτι, αναβαθμίστηκε σε επίπεδο υπουργείου, για πρώτη φορά και είναι ένα σημαντικό ζήτημα, το οποίο δεν πρέπει να το περνάμε έτσι εύκολα. Ο αθλητισμός στην πατρίδα μας ανέβηκε μετά από πάρα πολλές δεκαετίες στο κατώφλι της θεσμικής κατοχύρωσης σε υπουργείο και μπήκε στη φιλόξενη οικογένεια του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά, να σχεδιάσουμε μέσα στη φιλόξενη οικογένεια του υπουργείου πολιτικές και στρατηγικές για τον αθλητισμό τελείως διαφορετικές από το παρελθόν.

Θέλω να πω και δύο πράγματα. Το πρώτο όπου βέβαια ήδη έχω πει τα πιο πολλά από αυτά και δημόσια ή εγγράφως σε κείμενα, τα οποία δια μέσω συνεντεύξεων έχω δείξει και αναδείξει, απλά πολλές φορές δεν διαβάζονται, δεν είναι γνωστά και από αυτά θα πω μερικά πράγματα που θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

Το δεύτερο σημείο είναι ότι αυτό που γνωρίζουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον αθλητισμό, εγώ δεν ανήκω στην οικογένεια του αθλητισμού, με τίμησε ο Πρωθυπουργός να μπω στο τιμόνι της γέφυρας του πλοίου σε αυτό το πολύ ωραίο χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Αθλητισμού. Η σχέση μου με τον αθλητισμό, ήταν η σχέση μου δια μέσου των παιδιών μου που αθλούνταν, αλλά όπως αποδεικνύεται αν ασχολείσαι με κάτι που με αγάπη θέλεις να διορθώσεις, να βελτιώσεις, να αναβαθμίσεις, δεν έχει σημασία μόνο η προϋπηρεσία σου, έχει σημασία αν οι στόχοι σου, η καθαρή σκέψη και ο προσανατολισμός του. Έτσι λοιπόν βάζουμε προτεραιότητες.

Νομίζω πως έχουμε δείξει τις κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να πάμε. Ο αθλητισμός ενώνει, ο αθλητισμός δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο, δεν έχει κομματικό πρόσημο. Το μόνο που μπορούμε να διακρίνουμε ως σήμα στον αθλητισμό, είναι το εθνόσημο που φοράει η Εθνική Ελλάδος, όποτε δίνουν οι αθλητές μας τη μάχη για την πατρίδα.

Αυτός ο αθλητισμός, ένας αθλητισμός που αξίζει πολλά από μια χώρα που γέννησε τον αθλητισμό, από μια χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και έχουμε χρέος και υποχρέωση τιμώντας την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, τους προγόνους μας, να κάνουν κάθε τι ώστε το συγκεκριμένο πλεονέκτημα που λέγεται αθλητισμός στην Ελλάδα να πάει πάρα πολύ ψηλά και όσο πιο ψηλά γίνεται και με τους αθλητές και με αυτούς που διοικούν τον αθλητισμό. Τους ονομαζόμενους παράγοντες σε κάθε επίπεδο.

Πριν περίπου 10 μέρες ψηφίστηκε ένας νόμος στη Βουλή. Ένας νόμος που στόχο του έχει να αναβαθμίσει ή να μεταρρυθμίσει τον αθλητισμό στη χώρα μας. Όσον αφορά καταρχήν 2 κορυφαία αθλήματα, πρώτον, το ποδόσφαιρο και μετά το μπάσκετ. Είναι ένας νόμος που επιφέρει κύριε Πρόεδρε της Ομοσπονδίας, δρακόντειες κυρώσεις. Ξεκίνησε ήδη να λειτουργεί είναι και ο διευθυντής του Ολυμπιακού, δρακόντειες κυρώσεις. Εύχομαι και όπως το είπα και στη Βουλή, να μην χρειαστεί ποτέ να εφαρμοστεί το θέμα των διοικητικών κυρώσεων σε καμία ομάδα, ούτε στο ποδόσφαιρο, ούτε στο μπάσκετ. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις για πρώτη φορά φέρνουν και καλύπτουν κενά που δεν υπήρχαν ποτέ στα ελληνικά γήπεδα και στο μπάσκετ και στο ποδόσφαιρο. Παρ’ ότι θεωρητικά πολλοί είπαν ότι υπήρχαν, δεν υπήρχαν. Βάζουμε κανόνες όσον αφορά την επιτήρηση δια μέσω ηλεκτρονικών καμερών των πιο σύγχρονων, με νόμο όμως βλέπουμε κάθε γωνιά του γηπέδου και στο μπάσκετ και στο ποδόσφαιρο. Δεν υπήρχε αυτό. Με ανάλυση pixel, πολύ πολύ προωθημένο και συγκεκριμένες διαδικασίες που θα επιτηρούνται τα γήπεδα και του μπάσκετ και του ποδοσφαίρου, πράγμα που δεν υπήρχε. Άρα θα ξέρουμε όλοι ότι από τις 6 Μαρτίου και μετά οποιαδήποτε ομάδα ή το μπάσκετ λέγεται είτε ποδόσφαιρο, δεν τηρεί τις συγκεκριμένες απαιτήσεις και προϋποθέσεις το γήπεδο θα λειτουργεί κεκλεισμένων των θυρών από φιλάθλους. Και δεύτερον.

Το δεύτερο είναι για το ποδόσφαιρο, κάτι το οποίο με τη νέα αγωνιστική περίοδο θα γίνει και στο μπάσκετ. Όσοι μπαίνουν πλέον στο γηπεδο από 9/4 και μετα θα είναι απόλυτα ταυτοποιημένοι με τη σύγχρονη τεχνολογία του κινητού. Το ξέφραγο αμπέλι, γήπεδο ποδοσφαίρου και μετά στο μπάσκετ τελειώνει για πάντα όσοι μπαίνουν στο γήπεδο θα ξέρουν όλοι και όλες ότι ξέρουμε το όνομά τους, το επίθετο τους, τη διεύθυνσή τους, το κινητό τους. Αυτό θα αλλάξει την κουλτούρα πλέον όσους όσοι επιθυμούν και είναι φίλαθλοι και αγαπάνε την ομάδα τους που μπαίνουν στην ομάδα τους,  χθες είδα δύο πολύ ωραίες ανακοινώσεις. Και του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ. Είμαι σίγουρος ότι πιστεύω αποτυπώνει και τη βούληση και του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού και του Αρη δηλαδή αυτές 5 μεγάλες ομάδες και οι 2 μεγάλες ομάδες αυτές και οι άλλες. Είμαι σίγουρος ότι θέλουν τώρα που ξεκίνησε το πρωτάθλημα, να μην δώσουν τη δυνατότητα σε κανέναν φίλαθλο που αγαπάει την ομάδα του να στερηθεί η ομάδα του την ψυχή, την πνοή και τη φωνή των φιλάθλων, δηλαδή να είναι χωρίς φιλάθλους. Αυτό το μήνυμα πρέπει να το στείλουν όλες οι ομάδες, δηλαδή προς τους φιλάθλους τους, διότι πλέον οι κυρώσεις είναι τόσο αυτοματοποιημένες και μη υποκειμενικές, που δεν μπορεί κανένας να πάρει διαφορετική απόφαση παρά να κλείσει το γήπεδο από φιλάθλους. Αυτό γίνεται ξεκάθαρο προς όλες τις πλευρές. Δεν θέλουμε να κλείσει κανένα γήπεδο, να στερηθεί την πιο ισχυρή δύναμη υποστήριξης του που είναι οι φίλαθλοι του, αλλά αν συμβεί αυτό το οποίο λέει η παράβαση του νόμου θα υποστεί τις κυρώσεις και λυπούμαστε που θα γίνει αυτό, αλλά θα γίνει. Πιστεύω λοιπόν ότι θα αλλάξει η κουλτούρα. Οι ίδιες οι ομάδες, οι παράγοντες, οι ομάδες και του μπάσκετ και του ποδοσφαίρου. Θα πάρουν τα μέτρα εκείνα για να προστατεύσουν μαζί με τους φιλάθλους που αγαπούν την ομάδα τους, το προϊόν που λέγεται ποδόσφαιρο και μπάσκετ, το οποίο αξίζει πολλά. Θέλουμε να επιστρέψουν οι οικογένειες με ασφάλεια στα γήπεδα και αυτό νομίζω ότι το επόμενο διάστημα θα κρίνει όλους μας. Άλλωστε μέχρι τώρα στα πρώτα αυτά βήματα των δυόμισι μηνών, από τη μέρα που έκλεισαν τα γήπεδα πρέπει να πω ότι μαζί με την ομοσπονδία μπάσκετ, μαζί με την Basket League, μαζί με την ομοσπονδία ποδοσφαίρου την ΕΠΟ και μαζί με την ομοσπονδία της Σούπερ Λιγκ, είμαστε μαζί στην ίδια πλευρά, όπως και με τα κώματα τα οποία προς τιμήν τους ψήφισαν κατά πλειοψηφία πολύ θετικά. Υπέρμετρα θετικά τις διατάξεις του νομοσχεδίου και το νομοσχέδιο, δηλαδή έχει ευρεία υπερκομματική, στήριξη το νομοσχέδιο που φέραμε στη Βουλή και αυτό τιμάει όλους μου και δείχνει ότι ο  αθλητισμός δεν έχει χρώμα, αλλά μας ενώνει απέναντι στον εχθρό που λέγεται αθλητική βία και παραβατικότητα. Αυτό γιατί ξεκινάμε και το πρωτάθλημα μπροστά μας και οι αγώνες και εύχομαι μακάρι αυτή τη φωνή μου σήμερα που καταθέτω ενώπιον σας να την ακούσουν όλοι οι φίλαθλοι σε όλη την Ελλάδα και να μη δούμε το παραμικρό.

Για τα υπόλοιπα θέματα είπε η πρόεδρος ότι πήρε για πρώτη φορά χρήματα. Θέλω να σας πω μια αλήθεια. Η στρατηγική και η πολιτική που επέλεξα ήταν ότι δώσαμε αρκετά, ποτέ όμως εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, αρκετά όμως δόθηκαν για πρώτη φορά σε ομοσπονδίες και σωματεία. Πρόσφατα υπέγραψα και στην κατανομή των πόρων τη νησιωτικότητα, που έχει και ο Πειραιάς τη νησιωτικότητα, με πόρους που θα κατευθύνονται ενισχυμένα στα αθλητικά σωματεία των νησιών. Αυτό που έπρεπε να γίνει κατά προτεραιότητα όμως ήταν να στηρίξουμε τα εθνικά αθλητικά κέντρα, δηλαδή τις αθλητικές υποδομές, μία τεράστια αύξηση στα ποσά που ήρθαν στην καρδιά του αθλητισμού που λέγεται αθλητικές υποδομές, ήρθαν δια μεσω των εθνικων αθλητικων κεντρων. Αυτό θα το δείτε όχι τώρα με την ανακήρυξη του ποσού που είπε η Πρόεδρος λίγο πριν, θα το δείτε μέσω μακροχρόνια, καθώς πλέον τα χρήματα αυτά θα μετατρέπονται σε βελτιώσεις των υποδομών των υφιστάμενων και ότι καινούργιο μπορούμε να κάνουμε σε κάθε αθλητικό κέντρο. Δύο εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Κάθε χρόνο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Εβδομήντα της εκατό αύξηση στον προϋπολογισμό μόνιμα πλέον και αντίστοιχα, ενώ και ο διευθύνων σύμβουλος και η πρόεδρος του ΟΑΚΑ, τρεισήμισι εκατομμύρια ευρώ στο ΟΑΚΑ κάθε χρόνο. Στα δύο αυτά στολίδια, στα εμβληματικά αθλητικά κέντρα. Αλλά δεν είναι μόνο η Αθήνα.

Είναι και τα υπόλοιπα αθλητικά κέντρα της χώρας μας πενήντα της εκατό στην Πάτρα, στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο, εκατονπενήντα αύξηση στο Καυταντζόγλειο, όπου εκεί βάλανε και αντίστοιχα όπως υπάρχει και στο ΣΕΦ και στο ΟΑΚΑ, Γενικός Διευθυντής. Με τον τελευταίο νόμο τον αθλητικό βάλαμε γιατί θέλουμε να μετατρέψουμε στο ΟΑΚΑ της βορείου Ελλάδος το Καυταντζόγλειο. Γιατί αξίζει και η Μακεδονία και η βόρεια Ελλάδα ένα πολύ ισχυρό αθλητικό κέντρο. Το ίδιο του Αιγαίου και στα υπόλοιπα εθνικά αθλητικά κέντρα αντίπαλο. Μάρα, η πολιτική μας είναι ότι τα εθνικά αθλητικά κέντρα να αποτελέσουν επιστήμονες που θα χτίσουμε το νέο φωτισμό με τις υποδομές που σήμερα τις φτιάχνουμε, τις βελτιώνουμε, τις γνωρίζουμε και μέσα εκεί στις προτεραιότητες που θέσαμε και το ξέρει. Πρόεδρος, είναι 4 πράγματα τα οποία πάνε παντού 4 κατευθυντήριες γραμμές, τα χρήματα σε όλα τα εθνικά αθλητικά κέντρα αξιοποιηθούν σε 4 κατευθύνσεις, πρώτον, ασφάλεια δεν θα ξανά υπάρξει καμία ένταση.

Άσε που δεν θα είναι ασφαλής από στατική επάρκεια και απόθεμα πυροπροστασίας είδα την έντα μια οδό με την πολιτική απόφαση που υπέγραψα πλευρά. Το 30% των εθνικών αθλητικών κέντρων και των δημοτικών αθλητικών κέντρων απέδειξαν στην πράξη την προτεραιότητα αυτή. Ασφάλεια πάρα πολλά 2 προσβασιμότητα 100% στα άτομα με αναπηρία και αυτό θα αποκτήσει συγκεκριμένη μορφή το πρώτο διάστημα τρίτων. Ενεργειακή, αναβάθμιση και 4 πολύ σημαντικό το τελευταίο αναβάθμιση εξοπλισμός και η βελτίωση των υφιστάμενων μόνο των υφιστάμενων αθλητικών υποδομών. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το έχουμε πόρους που θα κατευθυνθούν στην καρδιά του αθλητισμού, όπως το λέω που λέγεται υποδομές και αυτό θα αλλάξουν μέσω μακροχρόνια την πορεία του αθλητισμού, γιατί τα παιδιά μας, ο αθλητισμός θα έχει βελτιωμένες υποδομές, όπως παραδείγματος χάρη θα γίνει και εδώ στο σεφ βελτίωση υποδομών που τις έχει ανάγκη. Η Πρόεδρος θα της πει κάποια στιγμή και στο Οακα είναι κάτι που ξεκινήσαμε. Ετοιμάζεται το πολυδύναμο. Αθλητικό κέντρο μέσα στο οακα, κάτι που έλειπε με έφτανε σε εκατομμύρια ως εντευκτήριο μας δαπάνη και κάνουμε και κάποιες πολύ σημαντικό μαζί με άλλα. Ετοιμάζουμε ένα αναβαθμίζουμε και εκσυγχρονίζουμε το πλείστο των κλειστός ειδών του άκρα. Ήταν παραμελημένος, ξεχασμένος με όργανα τις δεκαετίες του 80 ή του 70 ακόμα. Αυτό λοιπόν το κλειστό αθλητικό κέντρο κρατών θα γίνονται τα πιο σύγχρονα της Ευρώπης μέσα σε διάστημα 3 μηνών στο τέλος Φεβρουαρίου. Το κλειστό προπονητήριο. Του οακα θα. Είναι από τα πιο σύγχρονα της Ευρώπης μέσα σε 3 μήνες.

Αποδεικνύει τη θέληση, τη θέληση, την προτεραιότητα της στρατηγική που θέτουμε για υποδομές, γιατί αυτό το θέμα και για τα υπόλοιπα θέματα νομίζω ότι δεν είναι της παρούσης να τα αναπτύξουμε. Θα μπαίνω πάντα με την παρουσία του Πλούτωνα. Δεν θα επιτρέψετε κάτι το οποίο για μένα έχει μια αξία. Ετοιμάζουμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση, 7 μεταρρυθμίσεις θα κάνω. Απ τις 7. Μεταρρυθμίσεις ευκαιρία και νοσούν είναι μια λέτε σήμερα θα ανακοινώσω και την ημερομηνία που μεταβάλλει την ημερομηνία παρουσίασης. Της μεγάλης εγκληματικής παρουσίασες αυτό που δεν ξέρει κανένας. Ελλάδα αγαπούσαν τον κύριο όγκο του πλάτους των ομοσπονδιών, άνθρωποι που ασχολούνται με τον αθλητισμό. Αν σε ρωτήσω ποια είναι τα στοιχεία του αθλητισμού στη χώρα μας; Κανένας στην Ελλάδα δεν ξέρει τα στοιχεία στον αθλητισμό, κανένας και καμία για αυτό λοιπόν, από την πρώτη στιγμή, γνωρίζοντας την ανάγκη να γνωρίζουμε τα στοιχεία, γιατί αυτό αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για τον αθλητισμό στην Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή ξεκίνησα μια προσπάθεια να κάνουμε μια μεταρρύθμιση η οποία ονομάζεται Κούρος. Αυτός ο κόσμος λοιπόν, με αναφορά στον κούρο ανακαλύφθηκε στις Κυκλάδες, παραπέμποντας όχι σε ένα ολυμπιονίκη, αλλά στην ευθυτενή άυρα αθλητισμός για όλους. Αυτός ο χώρος που θα παρουσιαστεί την 01/03 τώρα σε λίγες μέρες θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα στοιχεία του αθλητισμού. Την 01/03/2024 η Ελλάδα θα μάθει τα στοιχεία του αθλητισμού της στοιχεία που δεν ξέρει κανένας στην Ελλάδα και αυτός των εργατικών για τις ομοσπονδίες, ενώ εκτιμά ότι τα σωματεία είναι έτοιμα για τα εθνικά ειδικά κέντρα. Θα είναι έτοιμα για όλους τους ανθρώπους που αγαπάνε και ασχολούνται με αθλητισμό. Και σκεφτείτε ότι αυτά τα στοιχεία, τα οποία θα περιέχουν στοιχεία μοναδικά παραδείγματος χάρη ένα άθλημα πως κινείται σε όλη την επικράτεια, όπως κινείται ανά δήμο ανά περιφέρεια αυτό το άρθρο ένα με το χρόνο χρόνο με το χρόνο θα μπορούμε να το δούμε σε επίπεδο δυναμικής ανάπτυξης, όταν συρρικνώνεται σε επίπεδο δήμου Πειραιά σε επίπεδο δήμου Αθήνας, σε επίπεδο περιφέρειας ηπείρου. Αν τα αθλήματα μεγαλώνουν, μικραίνουν και το σύνολο του αθλητισμού για μια περιοχή, καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό εργαλείο είναι για τους επόμενους.

Υπουργός Αθλητισμού για τους οπαδούς που έδωσε ομοσπονδιών η αξιοποίηση αυτή. Τον του εργαλείου, αυτού του εργαλείου που λέγεται Κούρος. 01/03/2024 θα παρουσιάσουμε αυτά τα στοιχεία για πρώτη φορά και νομίζω θα είναι μια πολύ ισχυρή παρακαταθήκη και πρόσφορα για τον ελληνικό αθλητισμό. Το δεύτερο και με αυτό κλείνω. Έχει μια αξία καθώς διέκρινα στον κατακερματισμό του αθλητισμού στη χώρα μας. Και αυτό θέλω να ακουστώ χωρίς να είμαι άνθρωπος του αθλητισμού. Το επαναλαμβάνω, αλλά η προηγούμενη εμπειρία μου από το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου εργασίας με έκαναν να καταλάβω ότι ο κατακερματισμός δεν ωφελεί. Είμαστε 168 ασφαλιστικά ταμεία. Σήμερα η Ελλάδα με την υπογραφή τη δική μου έχει μόνο έναν, τον εφκα. Μετά από λίγα χρόνια κανείς δεν θα έχει αναφορά σε οδηγία ΣΕΠΕ σε ταμειο ΑΛΛΟ παρα μονο στον αυτά δίκαια με διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, σύνταξη με το πάτημα ενός κουμπιού με τον άτλα.

Όλα αυτά είναι πλέον η μεγάλη καινοτομία και αλλαγή στο ασφαλιστικό της χώρας μας και στα εργασιακά με την εργάνη. Ο κούρος είναι μετεξέλιξη της εργανη στον αθλητισμό. Άρα λοιπόν αυτό το πρωι Ειδα Εκει το βλεπω και εδω κατακερματισμός και αυτός ο επαγγελματισμός με ανάγκασε να κάνουμε συμβαση προγραμματικη με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το αρμόδιο για τον αθλητισμό πανεπιστήμιο. Η προγραμματική αυτή σύμβαση γίνεται για πρώτη φορά με Υπουργείο Αθλητισμού. Δεν έχει να κάνει το Υπουργείο Τουρισμού ποτέ προγραμματική σύμβαση. Θα μας φέρετε στοιχεία; Συγκριτικά της χώρας μας ήδη τα ξέρει τον κούρο, τον έχουμε δώσει τα αναλυτικά στοιχεία του αθλητισμού. Σήμερα περιγράφει τα κριτήρια της χώρας μας, έτσι ώστε να γνωρίζουμε συγκριτικά με τις καλύτερες σε ανάπτυξη ευρωπαϊκές χώρες, Πορτογαλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία. Τι ισχύει εκεί στο στην κατανομή των αθλητικών σωματείων; Είμαι σίγουρος ότι τα αποτελέσματα που θα μας δώσει θα μας οδηγήσουν σε πολύ ασφαλή συμπε. Άσματα για να βελτιώσουμε τον αθλητισμό μας με βάση πλέον στρατηγικές και πολιτικές που θα ισχυροποιήσουν τη δομή του αθλητισμού, το κύτταρο πρέπει να ασχοληθούμε και με τον αθλητισμό στη βάση του εφτάμισι 7000 σωματεία. Σήμερα τα σηκώνει η Ελλάδα και γιατί 7000 σωματεία και γιατί να μην είναι πολυ αθλητικά, όπως και η χριστίνα, εκπρόσωποι των κομμάτων του πολιτισμού στην Ευρώπη; Με αυτό το ερώτημα θα απαντηθεί με επιστημονική μελέτη. Και αν απαντηθεί θα πρέπει να κινηθούμε, όχι με βίαιο τρόπο, αλλά με κίνητρο ουσιαστικά να ενισχύσουμε την πόλη αθλητισμό σε επίπεδο κυττάρου. Οοη στο οικοσύστημα του αθλητισμού να το κάνουμε καλύτερο, να το βελτιώσουμε για να απολαύσουμε έναν αθλητισμό που αξίζει πατρίδα μας και αξίζει η Ελλάδα και οι αθλητές μας χρόνια πολλά. Εύχομαι καλοτάξιδο το 2024. Όλα αυτά;

Είμαι υποχρεωμένος, όμως ένα τμήμα των πολιτικών μας να το αναλύω για να γίνεται και κτήμα όλων των ανθρώπων όπως είναι οι εργαζόμενοι εδώ στο ΣΕΦ και  άνθρωποι και παράγοντες του αθλητισμού, γιατί είναι πολύ σημαντικό μεταξύ μας να γνωρίζουμε τι κάνουμε, που πάμε συνολικά και συντονισμένα. Ευχαριστώ και πάλι».