scroll top Go to Top

Ευάγγελος Αυγουλάς στον OVER FM 104,9: «Εξαιρετική πρωτοβουλία του ΣΕΦ, ώστε να συζητήσουμε λύσεις για τα άτομα με ειδικές ανάγκες»

Ο Ευάγγελος Αυγουλάς μίλησε στον OVER FM 104,9 για την ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (1/12) στο ΣΕΦ με θέμα συζήτησης τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Μία πολύ ωραία πρωτοβουλία πήρε το ΣΕΦ και η πρόεδρος του, Χριστίνα Τσιλιγκίρη, οργανώνοντας την προσεχή Τετάρτη (1/12) ημερίδα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά με κεντρικό θέμα συζήτησης τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ο Ευάγγελος Αυγουλάς, δικηγόρος, ο οποίος είναι πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Με άλλα μάτια» μίλησε στον OVER FM 104,9 για τα θέματα που θα συζητηθούν, τονίζοντας πως στην Ελλάδα θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις για να «ανασάνουν» αυτά τα άτομα.

ναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του ΣΕΦ και της κυρίας προέδρου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά να έρθει το θέμα αυτό σε δημόσια ατζέντα. Να ανοίξει η συζήτηση αυτή και να μιλήσουμε για πρόσβαση και προσβασιμότητα σε όλους τους τομείς. Με αφορμή την 1η Δεκέμβρη που έχουμε αυτή την ημερίδα στο ΣΕΦ. Είναι κοντά στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τους ανθρώπους με αναπηρία, την 3η Δεκέμβρη. Είναι σημαντικό γιατί μεγάλοι και εγνωσμένης φορείς βγαίνουν μπροστά και δίνουν βήμα σε όσους ζουν με καθημερινά αυτά τα ζητήματα. Είμαι δικηγόρος και ασχολούμαι ενεργά στο κομμάτι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχω γεννηθεί τυφλός στην Ελλάδα.

Αυτό είναι μια δύσκολη συνθήκη, γιατί πρόσβαση δεν είναι αυτό που φανταζόμαστε οι περισσότεροι, μία ράμπα στο πεζοδρόμιο. Για μένα πρόβλημα πρόσβασης είναι και όταν βρεθώ σε μία δημόσια υπηρεσία και απέξω είναι τοιχοκολλημένα μία αφίσα που λέει κάτι. Αυτομάτως έχω αποκλειστεί από την πληροφορία που θα μπορούσε να υπάρξει και δυστυχώς έχω ταλαιπωρηθεί και όσοι με συνόδευσαν μέχρι εκεί. Επίσης τα περιττά έξοδα για μία άσκοπη μετακίνηση. Πρόβλημα πρόσβασης είναι και για τους ανθρώπους με πρόβλημα ακοής ότι δεν μπορούν να συνεννοηθούν με διερμηνείς στην δική τους γλώσσα σε πολύ γνωστές συναλλαγές, σε τράπεζες, στην εφορία. Στον γιατρό να πουν που πονάνε και να υπάρξει μια συνεννόηση. Όλα αυτά είναι θέματα που θα ανοίξουν την ερχόμενη Τετάρτη στην ημερίδα».

Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πάρα πολλοί άνθρωποι:

«Για αυτό και εμείς στην μη κερδοσκοπική οργάνωση, «Με άλλα μάτια» που προεδρεύω έχουμε μία μεγάλη καμπάνια σε όλα τα social media. Όπου ανάπηρα άτομα πρωταγωνιστούν και δείχνουμε θετικά κομμάτια από την καθημερινότητα. Δείχνουμε παραολυμπιακά αθλήματα, δείχνουμε παραπληγικούς ανθρώπους που μπορούν να οδηγήσουν μόνοι τους αυτοκίνητο. Όλα αυτά είναι θετικοί τρόποι που ξεπερνάνε τα εμπόδια. Πρέπει να εξοικειωθεί το κοινό με τα άτομα αναπηρίας και να ενδυναμώσουμε παράλληλα αυτά τα άτομα, ότι η ζωή συνεχίζεται και υπάρχουν λύσεις. Να έρθουμε πιο κοντά ο ένας στον άλλον και να τους βοηθήσουμε».

Για τη βοήθεια που πρέπει να προσφέρουν όλοι:

«Πολλά άτομα δεν έχουν και δυνάμεις. Όταν δεν μπορεί να κάνει κάποιος κάποια βήματα μόνος του, όταν σήμερα δεν υπάρχουν στη γραμμή των πληροφοριών διάφορα σημαντικά ζητήματα, όπως οι παρενέργειες των φαρμάκων. Εγώ που μένω μόνος μου στην Αθήνα μόνος μου, είμαι αυτόνομος. Στην Ελλάδα αποκλείομαι στα καθημερινά πράγματα, είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Ανά πάσα στιγμή μία ασθένεια, ένα ατύχημα μπορεί να φέρει κάποιον στη δική μας θέση».

Για το αν γίνονται βήματα προόδου με μεγάλη καθυστέρηση:

«Δεν θέλω να μηδενίζω τα πράγματα. Έχουμε στην Αθήνα ένα από τα πιο προσβάσιμα μετρό. Και νομοθετικά έχουν γίνει κάποιες δράσεις. Αυτό που πρέπει να διορθώσουμε στην Ελλάδα είναι να μην έχουμε αποσπασματικές κινήσεις. Για παράδειγμα στους σταθμούς του μετρό δεν υπάρχουν αναπηρικές θέσεις στην στάση. Υλοποιούμε δωρεάν πρόγραμμα με άδεια του υπουργείο παιδείας, μπορούμε να πάμε παιδιά με αναπηρία σε σχολεία με παιδιά χωρίς αναπηρία για να συζητήσουμε ελεύθερα μαζί τους και να λύσουμε τις απορίες τους».